Zorgtechnologie en innovatie
Bruggen bouwen
Op 27 september verdedigde Aniek van Gils haar proefschrift over digitale tools voor de dementiediagnostiek. Ze onderzocht de kansen en uitdagingen van digitale innovaties en biedt praktische aanbevelingen voor de toekomst. Tijdens haar verdediging kreeg ze een verrassende vraag over hoe digitale tools in diverse zorgomgevingen effectief kunnen blijven functioneren.
Interventies met honden hebben een positieve invloed op mensen met dementie
Lonneke Schuurmans verdedigde op 1 maart 2024 haar proefschrift over de effecten van honden bij mensen met dementie aan de Open Universiteit. Ze geeft een samenvatting van haar onderzoek, gaat in op de meest lastige vraag die haar werd gesteld tijdens haar verdediging en geeft concrete tips voor de praktijk.
Gepersonaliseerde e-health
David Neal verdedigde zijn proefschrift Evaluatie van gepersonaliseerde e-health interventies voor mensen met dementie en hun mantelzorgers begin 2024 bij de Vrije Universiteit Amsterdam. David geeft een samenvatting van zijn onderzoek, deelt de belangrijkste discussiepunten rondom zijn bevindingen en geeft tips voor de praktijk.
SARA: Een onmisbare collega?
Omgaan met onbegrepen gedrag blijft de grootste uitdaging voor zorgverleners van mensen met dementie, zo bleek uit recent onderzoek van Vilans. De ontwikkelaars van zorgrobot SARA zetten daarom juist in op dit gedrag.
Door een andere bril. Virtual reality in de zorg voor mensen met dementie
Met enige regelmaat publiceren we erover: de ontwikkelingen in zorgtechnologie, of eHealth. Deze keer gaat Denkbeeld-redacteur Peter Bakens op bezoek bij zorgorganisatie Aafje, om te horen hoe zij virtual reality (VR) inzetten in de zorg voor mensen met dementie.
De kloof dichten
Jeffrey Brouwers (33) werkt als ICT'er bij een Haagse zorgorganisatie. 'Ik zie mijzelf niet als een echte ICT'er, maar meer als iemand die tussen de ICT en de zorg in staat', zegt hij.
Plukpak 2.0
Elly Prins werkt als GZ-psycholoog in een verpleeghuis, waar ze veel mensen ziet komen en gaan. Ze gaat met iedereen een verbinding aan, maar sommige mensen blijven haar meer bij dan andere. Eén van hen is Caroline Rasing, die ondanks alles altijd iets positiefs uit een situatie weet te halen. Haar man moest na een psychotische toestand tijdens zijn ziekte een plukpak gaan dragen. Inmiddels is Caroline een eigen bedrijf gestart (CareFashion) dat comfortabele, menswaardige plukpakken maakt.
‘Lekker eten op één’
Martijn van Gemst (42) is chef gastro-engineering met een passie voor de ouderenzorg. Hij wil voor een voedingsrevolutie zorgen in de zorg.
Warme technologie: een nieuwe kijk op ondersteunende technologie bij dementie
De meeste technologische innovaties voor mensen met dementie zijn gericht op het compenseren van functionele achteruitgang en het oplossen van medische problemen. Het concept van warme technologie richt zich juist op wat mensen met dementie nog wél kunnen. Maar wat is het precies?
Online aanpak loont. Passende ondersteuning voor mantelzorgers bij dementie op jonge leeftijd
In Nederland zijn er 14.000 tot 17.000 mensen met dementie op jonge leeftijd. Kenmerkend hiervoor is dat de eerste symptomen voor het 65e levensjaar ontstaan. Dit heeft niet alleen veel impact op degene met dementie, maar ook op zijn of haar naasten. Een online aanpak lijkt veelbelovend en kan deels voorzien in de specifieke informatie- en ondersteuningsbehoeften van deze bijzondere groep mantelzorgers.