Rondom het levenseinde

Preventie

‘It takes a village to grow old’

Oud word je niet van de ene op de andere dag, het is een geleidelijk en voortdurend proces. Meer nog, het is het verhaal van het leven. En gedurende dat hele leven streef je naar levenskwaliteit. Die levenskwaliteit kan beïnvloed worden door externe factoren, maar je hebt zelf ook heel wat hefbomen in handen, ook al op middelbare leeftijd.
Thomas van der Meer

Thomas van der Meer maakt zich hard voor meer waardering voor de ouderenzorg

Eind vorig jaar ging DementieVisie-redacteur Peter Bakens langs bij verpleegkundige en schrijver Thomas van der Meer (1986), vooral bekend vanwege zijn prachtig geschreven columns in de Volkskrant. Ze spraken over Thomas' visie op het werk als verpleegkundige, over het gebrek aan waardering voor de ouderenzorg en over zijn nieuwe boek, dat dit jaar verschijnt.
Ethiek

Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg. ‘We moeten de laatste fase niet wegmoffelen’

Hij is sinds 2009 hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg: prof. dr. Cees Hertogh. Op 12 oktober jl. nam hij afscheid als hoofd van de afdeling Ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC en UNO Amsterdam, en in juli 2024 gaat hij met emeritaat. Hertogh vertelt aan Denkbeeld-redacteur Bas ter Brugge hoe de geriatrische zorg tot stand kwam en kijkt ook naar de toekomst van de ouderenzorg.
Politiek

Zoektocht naar échte oplossingen. Samen nadenken over zorgen in (én over) de toekomst

Hoe moet de ouderenzorg in de toekomst worden georganiseerd? Een antwoord op die vraag is niet makkelijk. Ruim zeventig mensen uit verschillende geledingen van de maatschappij bogen zich samen over deze vraag via de methode Future Search. Het doel? Een beweging in gang zetten die échte oplossingen biedt voor de uitdagingen binnen de ouderenzorg.

Een goed einde. Over rouwhallucinaties en het piek-eindeffect

Emeritus hoogleraar Douwe Draaisma is vooral bekend van zijn boeken over het menselijk geheugen. Voorafgaand aan een signeersessie in de Rotterdamse boekhandel Donner, gaat Frans Hoogeveen met hem in gesprek over zijn jongste boek De man die zijn hoofd verloor: over wanen en illusies, en over een eigenschap van het geheugen die ook bij dementie in de praktijk zeer relevant kan zijn: het zogeheten 'piek-eindeffect'.

‘Het was voor ons beiden heel erg eenzaam’

Gerrit Bakker was 66 jaar toen hij de diagnose frontotemporale dementie (FTD) in combinatie met ALS kreeg. Gerrit wilde en kreeg uiteindelijk euthanasie, slechts anderhalf jaar na deze diagnose. Denkbeeld-redacteur Lies Orthmann heeft Gerrit en zijn vrouw Angeliek ongeveer een jaar mogen ondersteunen als casemanager. Zo'n vier maanden na het overlijden van Gerrit voert Lies een openhartig gesprek met Angeliek over hoe zij op deze intense periode terugkijkt.

Wessel van Wanrooij: ‘Ik wil een voltooid leven bespreekbaar maken’

Wessel van Wanrooij (1997) werd vorig jaar tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) onderscheiden met een NFF Talent Award voor zijn afstudeerfilm Over een pastoor op regenlaarzen. Wat zijn de beweegredenen van deze jonge regisseur om dementie en het (gewenste) levenseinde tot onderwerpen van zijn bekroonde afstudeerwerk te maken? Denkbeeld-redacteur Peter Bakens sprak Van Wanrooij op de Filmacademie in Amsterdam.

Overal beestjes?

Ik zit aan het sterfbed van mijn moeder. Haar blik naar het plafond is afwisselend wezenloos en angstig. Ik weet dat ik contact wil leggen. Maar ik weet niet hoe.
Rondom het levenseinde

Uit het hart: Ik denk dat ik doodga…

Gré Korver (96) is opgenomen in het ziekenhuis na een val thuis. Zij vertelt redacteur Mirjam Foekema wat haar overkwam tijdens haar opname.