Wetenschap en onderzoek

Bruggen bouwen

Op 27 september verdedigde Aniek van Gils haar proefschrift over digitale tools voor de dementiediagnostiek. Ze onderzocht de kansen en uitdagingen van digitale innovaties en biedt praktische aanbevelingen voor de toekomst. Tijdens haar verdediging kreeg ze een verrassende vraag over hoe digitale tools in diverse zorgomgevingen effectief kunnen blijven functioneren.

Alzheimermedicijn Lecanemab toegelaten in Europa

De Europese Medicijn Authoriteit (EMA) heeft in november 2024 het medicijn Lecanemab geregistreerd voor toelating op de Europeese markt. Een unicum: hiermee komt er voor het eerst een medicijn op de Europese markt dat de ziekte van Alzheimer kan afremmen.

Dementie, long-COVID en stress

‘Bij sommige vormen van dementie is het mechanisme om het stressresponssysteem uit te zetten stuk en staat het ook de hele tijd aan', zegt ouderenpsycholoog Frans Hoogeveen. Jennifer van den Broeke spreekt hem omdat ze meer wil weten over het stressresponssysteem en dementie. Haar interesse is gewekt om een persoonlijke reden: ook haar stressresponssysteem werkte een tijdlang niet goed.
Hanneke Nijsten

Tijd voor actie! Hanneke Nijsten onderzocht apathie bij mensen in een verpleeghuis

Hanneke Nijsten verdedigde op 26 maart jl. haar proefschrift aan de Radboud Universiteit Nijmegen over apathie bij mensen die in een verpleeghuis wonen. Hanneke geeft een samenvatting van haar onderzoek, gaat in op de meest lastige vraag die haar werd gesteld tijdens haar verdediging en geeft concrete tips voor de praktijk.

Dementievisies Nuances op ‘hij heeft het, zij lijdt er aan’

Sinds begin dit jaar heet dit blad DementieVisie. Deze naam is geen slechte keuze. Hij nodigt uit tot nadenken over visies op dementie. Wat denken mensen bij het begrip ‘dementie', wat zijn hun eerste of belangrijkste associaties? En wat hebben we er dan aan om dat te weten?

Interventies met honden hebben een positieve invloed op mensen met dementie

Lonneke Schuurmans verdedigde op 1 maart 2024 haar proefschrift over de effecten van honden bij mensen met dementie aan de Open Universiteit. Ze geeft een samenvatting van haar onderzoek, gaat in op de meest lastige vraag die haar werd gesteld tijdens haar verdediging en geeft concrete tips voor de praktijk.

Waar is de wc? Op zoek naar een doeltreffende wegwijzer

Dementie kan leiden tot desoriëntatie en dat is ontzettend vervelend als je hoge nood hebt. Welk symbool voor een wc is snel en foutloos herkenbaar voor mensen met dementie? Han Diesfeldt duikt in een Duits onderzoek dat antwoord probeerde te vinden op deze vraag.
Gedrag

Benoem het eerlijk!

In het aprilnummer van DementieVisie stond het artikel ‘Een illusie' van Jeroen Kok en Betty Birkenhäger, over stickers met nepafbeeldingen op deuren en muren. Als verpleegkundige en gepromoveerd cognitief psycholoog las ik het artikel met grote interesse, maar er moet me wel iets van het hart.

Het belang van ‘klein kijken’

Maureen Wissing verdedigde op 13 november 2023 haar proefschrift over dementie bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Maureen geeft een samenvatting van haar onderzoek, gaat in op de meest lastige vraag die haar werd gesteld tijdens haar verdediging en geeft concrete tips voor de praktijk.
Willem Eikelboom

Meer dan vergeetachtigheid

Willem Eikelboom won in 2023 de proefschriftprijs van Alzheimer Nederland met zijn proefschrift over neuropsychiatrische symptomen bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Willem geeft een samenvatting van zijn onderzoek, gaat in op de meest lastige vraag die hem werd gesteld tijdens zijn verdediging en geeft concrete tips voor de praktijk.