Omgang en relatie
‘Dementerende ouderen’. Doe dat nu niet!
In de media zien we het regelmatig voorbijkomen: ‘dementerende ouderen’ in plaats van ouderen met dementie. Mirjam Foekema pleit voor het gebruik van respectvolle terminologie.
Column Uit het hart – Gewoon genieten, waar mogelijk!
Ties bezoekt de poli Geriatrie voor een nazorggesprek na een diagnose dementie op het verpleegkundig spreekuur van DementieVisie-redacteur Mirjam Foekema.
Dementievisies Nuances op ‘hij heeft het, zij lijdt er aan’
Sinds begin dit jaar heet dit blad DementieVisie. Deze naam is geen slechte keuze. Hij nodigt uit tot nadenken over visies op dementie. Wat denken mensen bij het begrip ‘dementie', wat zijn hun eerste of belangrijkste associaties? En wat hebben we er dan aan om dat te weten?
Blik over de grens – Zuid Afrika
David de Leeuw werkte tien jaar lang in Zuid-Afrika als arts in verschillende settingen. Hij keerde recent terug naar Nederland. DementieVisie-redacteur Peter Bakens vroeg hem naar zijn ervaringen met de zorg voor mensen met dementie in Zuid-Afrika.
Ziekenhuizen & dementie
De cijfers liegen er niet om. In Nederland komen er elk uur vijf mensen met dementie bij. Inmiddels zijn er al meer dan 280.000 mensen met dementie. Dat aantal zal stijgen naar meer dan 500.000 mensen in 2040. Verwacht wordt dat het aantal mensen met dementie dat het ziekenhuis bezoekt of wordt opgenomen ook verder toeneemt. Maar de ziekenhuiszorg voor deze doelgroep is momenteel ondermaats. Hoe kan dat beter?
In contact met jonge lotgenoten in het Jungheimer Café
Bijna iedereen weet wat het Alzheimer Café is. Iets minder bekend is het Jungheimer Café, een trefpunt speciaal voor jonge mensen met dementie, hun partners en andere mantelzorgers. Wat is het verschil tussen beide cafés?
Het Familiegesprek is van grote waarde voor families en zorgprofessionals
De diagnose dementie krijg je als patiënt, maar ook als ‘familie'. Niet alleen omdat er praktische zaken moeten worden geregeld en gedaan, maar vooral ook omdat dit soort situaties vaak samengaan met allerlei emoties, zoals verdriet, stress, boosheid en frustratie. Dit vraagt om een familie- of systeemgerichte benadering.
‘Houd oog voor elkaar’
Jettie Lenstra-de Kom is geboren in de Surinaamse stad Paramaribo. Haar man Harrie was een echte Fries. Na haar huwelijk had ze nog veertig jaar lang een baan als apothekersassistente op Curaçao. Haar man zette een bedrijf op met groenten en duizend kippen. Ze vertelt DementieVisie-redacteur Lies Orthmann over fijne en verdrietige tijden.
‘Ik zocht en vond oplossingen’
Agnes, de geliefde van Eddy, heeft dementie. Tijdens het laatste jaar dat ze thuis woonde, werd de zorg voor Eddy wel heel zwaar. ‘Ik heb de zorg altijd vanzelfsprekend gevonden, ik deed gewoon mijn plicht. Ik zocht en vond oplossingen.'
Column Job ‘Zij eruit of ik eruit’
Mevrouw Van der Pasch betreedt de huiskamer Van Gogh. Dit is de huiskamer waar, in wisselende samenstelling, groepen bewoners bijeenkomen voor een programma van reminiscentie, Meer Bewegen voor Ouderen, muziek, zingen en andere interventies waarvan de wetenschap - met recht! - beweert dat ze welzijn en welbevinden van mensen met dementie dienen.