Dementievisie magazine nr. 6, 2023

    Foto: Vincent Boon

    Goed leven met dementie, praktische tips voor zorgverleners| Samen nadenken over zorgen in (én over) de toekomst| Sevilay Luiken Dalli, oprichter van IMEAN Care, over de lange weg naar cultuursensitieve zorg| Italianen zetten in op meer dementievriendelijkheid| Toepassing van geur in de dementiezorg| Relationele zorg voor mensen met dementie| Geur krijgt kleur, aandacht voor de rol van ons reukorgaan| Hoogleraar Cees Hertogh kijkt terug en vooruit|

    Verandering

    Mag ik beginnen met een bekentenis? Als jonge bevlogen medewerker in een woonzorgcentrum was ik gevat door een illusie. We schrijven begin jaren '90. Ik was onder meer verantwoordelijk voor wat toen nog zo ongelukkig ‘animatie' heette in Vlaanderen.

    Op weg naar het einde

    De zon scheen uitbundig op deze vrijdagmiddag in september. Eigenlijk net wat té uitbundig. De deelnemers aan de wekelijkse gespreksgroep van de dagbesteding voor jonge mensen met dementie van De Luwte zaten geenszins in een gesprekshouding. Ze hingen in de stoel. Ook de gespreksleider was overduidelijk aangedaan door de hitte.

    ‘Durf te dromen en te doen’. Sevilay Luiken-Dalli over de lange weg naar cultuursensitieve zorg

    Vanuit haar eigen ervaring als dochter van de eerste generatie gastarbeiders zag Sevilay Luiken-Dalli de behoefte om waardig oud te kunnen worden. En dus begon ze met IMEAN Care, de eerste dagbesteding voor ouderen met een migratieachtergrond in Almelo.

    Zoektocht naar échte oplossingen. Samen nadenken over zorgen in (én over) de toekomst

    Hoe moet de ouderenzorg in de toekomst worden georganiseerd? Een antwoord op die vraag is niet makkelijk. Ruim zeventig mensen uit verschillende geledingen van de maatschappij bogen zich samen over deze vraag via de methode Future Search. Het doel? Een beweging in gang zetten die échte oplossingen biedt voor de uitdagingen binnen de ouderenzorg.

    Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg. ‘We moeten de laatste fase niet wegmoffelen’

    Hij is sinds 2009 hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg: prof. dr. Cees Hertogh. Op 12 oktober jl. nam hij afscheid als hoofd van de afdeling Ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC en UNO Amsterdam, en in juli 2024 gaat hij met emeritaat. Hertogh vertelt aan Denkbeeld-redacteur Bas ter Brugge hoe de geriatrische zorg tot stand kwam en kijkt ook naar de toekomst van de ouderenzorg.

    Extra welzijn

    Ze ging op haar vijftiende aan de slag als kapster, had tussendoor allerlei andere baantjes, maar is weer terug in de kapsalon: Sylvia Snabilie (63) is kapster in verpleeghuis Nieuw Vredeveld, een locatie van Stichting Brentano in Amstelveen.

    Goed leven met dementie. Inzichten en praktische handvatten voor zorg- en welzijnsprofessionals

    Goed leven met dementie, kan dat? En hoe krijg je dat dan voor elkaar? Belangrijke vragen. We willen immers meer aansluiten bij de behoeften van mensen met dementie en hun naasten, en daarmee de zorg en ondersteuning voor de groeiende groep mensen met dementie verbeteren. Hiervoor is inzicht nodig in wat zij zélf en direct betrokkenen verstaan onder goed leven met dementie.

    “En hoe gaat het met mij?” Over relationele zorg voor mensen die leven met dementie

    “En hoe gaat het met mij?” Het is de vraag van een bewoonster van een verpleeghuis, die behoefte heeft aan aandacht en daarvoor een passerende zorgmedewerkster aanklampt: “Hoe gaat het met u?”. De verzorgende antwoordt: “Goed”. De volgende vraag is dan: “En hoe gaat het met mij?”.

    ‘Dat doe je toch voor je beste vriend?’

    Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dementie ook bij dieren voorkomt. Pim Portier (23) zorgde met veel liefde en geduld voor kater Dikkie Dik, die steeds meer tekenen van zogeheten cognitieve dysfunctie vertoonde naarmate hij ouder werd.

    Geur krijgt kleur. Meer aandacht voor ruiken in onderzoek en zorgverlening bij dementie

    De kwaliteit van de reukzin kan bij oudere mensen sterk variëren. Verschillen daarin houden verband met gezondheid, kans op dementie en zelfs de sterftekans. Hoog tijd om eens in te zoomen op de rol van ons reukorgaan bij veroudering en dementie.

    Intens leed. Dementie en zorgen voor anderen

    Tijdens mijn poli-werkzaamheden valt mijn oog op een consult aan ons, consultatief geriatrieverpleegkundigen. Ik lees het dossier en val van de ene verbazing in de andere. Een man, die bij ons is opgenomen, werd ernstig vervuild door de brandweer uit zijn huis gehaald.

    Kleinbeeld

    Vergeet niet van me te houden! Italianen zetten met publiekscampagne in op meer dementievriendelijkheid

    Het is nuttig om af en toe over de grenzen van ons land te kijken: het voorkomt kokerzicht en levert vaak erg interessante ideeën op. Denkbeeld-redacteur Peter Bakens sprak in de Italiaanse regio Piemonte over de campagne Non ti scordare di volermi bene, vrij vertaald als: vergeet niet van me te houden.

    Daar zit een luchtje aan. Over de kracht van geurervaringen

    Herkenbare, prettige geuren kunnen helpen de zorg voor mensen met dementie te verbeteren. Maar hoe werkt de toepassing van geur in de dementiezorg en hoe ga je daar in je eigen organisatie mee aan de slag?