Informele ontmoetingsplekken: Meer diversiteit nodig in dementieondersteuning | Preventie van dementie – We zijn zelf het medicijn zelf | Dementia Care Mapping | De vrouw van Cees overleed aan alzheimer, nu leeft hij met dezelfde diagnose | Mantelzorg belastend? | Maureen Wissing onderzocht dementie bij mensen met (Z)EV(M)B | Delier in het verpleeghuis
Tweede Pinksterdag bracht me in een katholieke kerk in een klein Limburgs dorp, omdat meerdere familieleden van mijn vrouw in de mis werden herinnerd. In een paar banken voor mij zat een echtpaar. De man zat op de hoek en naast hem zat een oudere heer in een rolstoel.
Op het moment dat ik het parkeerterrein van Nieuw Vredeveld opliep om mijn fiets te pakken, had ik in gedachten het werk al verlaten. Moe. En met het bijna structureel aanwezige gevoel van onvrede. Niet omdat ik mijn werk te weinig betekenisvol acht. Wel omdat ik bijna dagelijks ervaar onvolledig werk te leveren. Met mijn fiets aan de hand liep ik naar de slagboom.
Wat zijn de standpunten van Nieuw Sociaal Contract (NSC) over dementiezorg? DementieVisie sprak met Agnes Joseph, woordvoerder voor ouderenzorg.
Miranda zorgde al lange tijd voor haar moeder Nel, toen die in 2017 de ziekte van Alzheimer kreeg. Ze kijkt met een dankbare blik terug op deze tijd.
Tony bezoekt de poli Geriatrie tijdens het verpleegkundig spreekuur voor een nazorggesprek na een diagnose dementie. Zij vertelt Dementievisie-redacteur Mirjam Foekema hoe de zeer geliefde vakantiefoto's haar helpen de zorgen even te vergeten.
In onze fijne Nijmeegse straat hebben we geen écht naoberschap met allerlei ongeschreven regels over wie wat wanneer voor een ander moet doen, maar gezien de saamhorigheid zou je kunnen zeggen dat deze straat een ideaal steunsysteem vormt om oud in te worden.
Anno 20204 zijn er steeds meer informele ontmoetingsplekken voor mensen met dementie die aandacht hebben voor diversiteit. Denk aan theehuizen, koffieochtenden of bijeenkomsten in een buurthuis of moskee. Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) onderzoekt hoe we deze plekken kunnen benutten om mensen met dementie en een migratieachtergrond en hun naaste(n) beter te bereiken.
Bewust stoppen met eten en drinken (BSTED) kan een manier zijn om de dood te bespoedigen. Maar hoe zit het ook alweer? We nemen je mee in de geheel herziene handreiking, waarin ook specifieke aandacht is voor stoppen met eten en drinken door mensen met dementie.
Dementie komt steeds vaker voor bij mensen met verstandelijke beperkingen (VB), in het bijzonder bij mensen met downsyndroom. Begeleidingsmethodieken kunnen helpen om iemand met VB en dementie een zo goed mogelijke oude dag te geven, de kwaliteit van zorg te verbeteren en handelingsverlegenheid te verminderen.
Een delier of acute verwardheid is een terugkerend onderwerp binnen de ouderengeneeskunde en bij mensen met dementie. Vorig jaar stonden we uitgebreid stil bij een delier in het ziekenhuis en een delier thuis. Maar wat zien we als iemand een delier ontwikkelt in het verpleeghuis?
Maureen Wissing verdedigde op 13 november 2023 haar proefschrift over dementie bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Maureen geeft een samenvatting van haar onderzoek, gaat in op de meest lastige vraag die haar werd gesteld tijdens haar verdediging en geeft concrete tips voor de praktijk.
Cees Wirtz (86) zorgde jarenlang intensief voor zijn vrouw An, die de ziekte van Alzheimer had. Nu heeft hij zelf die diagnose, gaat hij naar dezelfde dagbehandeling en staat hij ingeschreven bij het verpleeghuis waar zij gestorven is. Samen met zijn zoon Eric vertelt Cees aan DementieVisie-redacteur Lies Orthmann hoe het met hem gaat. Best goed, dankzij zijn bijzonder positieve kijk op het leven.
Een gezonde leefstijl heeft een beschermende werking voor de hersengezondheid, blijkt uit wetenschappelijke studies. Wie op middelbare leeftijd stappen zet naar een gezondere leefstijl, verkleint de kans op dementie zo veel als mogelijk. Helaas weten maar weinig mensen dit, omdat de vertaalslag van dit wetenschappelijke resultaat naar de praktijk achterblijft. Irene Heger en Judith Bouwmeester bespreken de eerste stappen die in Nederland zijn gezet.
Het verlenen van mantelzorg is zwaar. Uit veel onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mantelzorgers vaak depressieve gevoelens hebben, zich slechter kunnen concentreren en vatbaarder zijn voor ziekte. Maar uit recentere studies komt dit beeld juist niet naar voren. Hoe zit dat?
Mentaal actief zijn is goed voor je brein. Zo werken een opleiding en uitdagende baan beschermend tegen dementie.