Samen is evident. Een nieuw denkkader voor participatieve dementiezorg| Wet zorg en dwang. Artikel 21 ontrafeld| Muziektherapie. Het nut van een jamsessie| Zijn wij zelf het medicijn? Risicoreductie van dementie door leefstijlaanpassingen| In gesprek met Francien van de Ven| Tijdige diagnose en effectieve behandeling van FCS op de geheugenpoli| Persoonsgerichte zorg in het ziekenhuis
Nothing about Ukraine without Ukraine. Nothing about Europe without Europe. Met deze woorden maakte de Oekraïense president Zelensky zich sterk toen bleek dat de VS gesprekken met Rusland voerde over de toekomst van Oekraïne zonder betrokkenheid van Oekraïne noch Europa.
Francien van de Ven, directeur bij Zorggroep Grootenhout, is een echt praktijkmens. Haar visie? Door gewoon te doen kunnen we de zorg voor mensen met dementie samen verbeteren.
Cornelia heeft dementie op jonge leeftijd. Ze loopt heen en weer door de gang van het verpleeghuis. Als Job van Amerongen haar vraagt waarom ze zo onrustig is, volgt een wat onconventioneel antwoord.
Op 4 november 2024 verdedigde Annette Plantinga haar proefschrift over de zorg voor mensen met dementie in ziekenhuizen. Haar onderzoek richtte zich op de rol van verpleegkundigen in het bieden van persoonsgerichte zorg en samen beslissen.
Ons zorgsysteem heeft een funeste uitwerking op de zo gewenste menswaardige zorg, vindt Sarah Dobbe van de Socialistische Partij (SP). ‘Wij willen dat ouderen voortaan kunnen kiezen tussen goede zorg thuis, of voor een fijne plek in een kleinschalig Zorgbuurthuis.’
Hoe komt onderzoek het meest ten goede aan de mensen om wie het draait? Wat is hierbij van belang? Niemand kan deze vragen beter beantwoorden dan cliënten en hun vertegenwoordigers zelf. Daarom is in 2021 het UKON-cliëntpanel opgericht. Zij delen graag hun ervaringen.
In november 2024 kwam de tweejaarlijkse Dementiemonitor weer uit, een landelijk en grootschalig onderzoek (in deze editie reageerden 9.600 mantelzorgers) van Nivel en Alzheimer Nederland. We leggen een aantal conclusies uit het rapport voor aan Annemiek, mantelzorger voor haar echtgenoot Richard.
Dementie is een groeiende uitdaging binnen onze gezondheidszorg, vooral gezien de beperkte opties voor behandeling. Vanuit wetenschappelijk onderzoek is er steeds meer bewijs dat we door middel van aanpassingen in onze leefstijl ons risico op dementie kunnen verminderen. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op dit gebied?
Steeds meer zorginstellingen zetten muziektherapie in bij mensen met dementie. Maar wat is het effect van deze vorm van behandeling? Han Diesfeldt dook in de resultaten van onderzoek onder bewoners van enkele zorginstellingen in en rond Londen.
Met de uitgangspunten van de Wet zorg en dwang (Wzd) kan bijna niemand het oneens zijn. Maar het zo goed mogelijk uitvoeren van de wet lukt de ene zorgorganisatie beter dan de andere. In DementieVisie bespreken we de misverstanden die in de praktijk rondom deze wet spelen. Deze keer: de interpretatie van artikel 21.
'Ze zeggen dat ik ga hemelen’, zegt Gert (93) tegen mij wanneer ik binnenkom. Het klopt, hij is plots ziek geworden en zal vermoedelijk geen week meer leven. Hij pakt mijn hand vast en wordt direct emotioneel. Zwijgend zitten we even naast elkaar, mijn hand in de zijne. In die stilte kijken we naar elkaar. Een blik die meer zegt dan duizend woorden.
Vlaamse ouderenzorgorganisatie zijn al lang zoekende naar hoe ze participatie het beste vorm kunnen geven. Daarom makte de Koning Boudewijnstichting samen met de koepelorganisatie Zorgnet Icuro een gids voor organisaties om participatie te vergroten. Mét een adjectief: relatiegestuurd.
Jan heeft vasculaire dementie. Hij vertelt aan DementieVisie-redacteur Lies Orthmann dat hij de vrijheid mist nu hij in het verpleeghuis woont. ‘Maar mijn leven is ook zeker niet slecht!’