Kindertekeningen. Wat ze over hun beeld over ouderen?| Erik Scherder: ‘Ik wil het maximale doen’| Zorgrobot Sara een onmisbare collega| Werken die dementienetwerken wel?| Het Alzheimercafé; veilig, vertrouwd en in de buurt| Dementie & Politiek| Het herkennen van een licht verstandelijke beperking en dementie
Gefeliciteerd! Het allereerste nummer van DementieVisie staat online!
Wanneer ze hun dagelijkse wandeling maken, grappen mijn gepensioneerde buren steevast: ‘Dat moet van de professor met die baard'. Het maakt duidelijk hoeveel mensen zowel de persoon Erik Scherder kennen als een essentieel onderdeel van zijn missie: kom in beweging! Het is een missie die hij vol passie en energie uitdraagt voor een breed publiek. Waar komt die passie vandaan? En heeft hij Nederland al voldoende in beweging weten te krijgen? Hoofdredacteur Hugo van Waarde vroeg het hem voor de eerste editie van DementieVisie.
Kunnen de beelden die kinderen hebben over ouderen veranderen? Dr. Kasper Bormans van de Universiteit Maastricht deed er onderzoek naar aan de hand van kindertekeningen. De coronapandemie en de sociale isolatie die dit met zich meebracht boden hiertoe een unieke kans.
Elizabeth bezoekt de poli geriatrie tijdens het verpleegkundig spreekuur voor een nazorggesprek na een diagnose dementie. Zij vertelt DementieVisie-redacteur Mirjam Foekema hoe zij de onderzoeken naar dementie ervaren heeft.
Omgaan met onbegrepen gedrag blijft de grootste uitdaging voor zorgverleners van mensen met dementie, zo bleek uit recent onderzoek van Vilans. De ontwikkelaars van zorgrobot SARA zetten daarom juist in op dit gedrag.
Hilde Nuyts werkte vele jaren als verzorgende bij Thuiszorg Kempen. Na een tussenstap in een centrum voor dagopvang werkt ze nu als begeleider wonen en leven in woonzorgcentrum Lindelo in Lille.
Dementie is volksziekte nummer één: in 2040 zullen er in Nederland 500.000 mensen met dementie zijn. De hoeveelheid mantelzorg, professionele- en informele hulp en technologische ontwikkelingen die nodig zijn voor het bieden van passende ondersteuning is enorm. Alzheimer Nederland draagt daar op vele fronten aan bij, onder andere door het organiseren van Alzheimer Cafés en Trefpunten.
De uitdagingen in de zorg voor mensen met dementie en hun naasten zijn groot. Welke oplossingen heeft de Nederlandse politiek hiervoor in petto? In 2024 voelt DementieVisie politieke partijen aan de tand over hun standpunten rondom dementie. Na een korte introductie over hoe we er momenteel voor staan, trapt GroenLinks/PvdA deze serie af.
De Zorgstandaard Dementie (2020) stelde dat de dementiezorg meer via regionale dementienetwerken georganiseerd moest worden. Dit zou zorgen voor bundeling van expertise, middelen en krachten van de verschillende zorg- en dienstverleners. Nederland telt inmiddels ongeveer zestig regionale dementienetwerken, waarin professionals met elkaar werken aan zorg en ondersteuning voor mensen met dementie. Maar de vraag is: werken die netwerken in de praktijk wel? En hoe kan het beter?
Welk cijfer geven mensen met dementie hun kwaliteit van leven? Gemiddeld een 7+, zo bleek uit onderzoek onder mensen met dementie in het Verenigd Koninkrijk. Maar die conclusie is te kort door de bocht. Welke aspecten zijn van invloed op de ervaren kwaliteit van leven? En wat kan je daar als zorgverlener mee?
Gemma is een langslaper, maar deze morgen zit ze al om kwart over zeven op het bankje in de gang van de afdeling Rembrandt van ons verpleeghuis.
Mijn noodkreet gaat nu eens niet over de zorg, maar over de cijfertjes daarachter.
In 2024 staan vier thema's centraal in het programma Implementatie Zorgstandaard Dementie: mensen met een migratieachtergrond, samenwerken in het sociaal domein, zinvolle daginvulling en samenwerken in netwerken.
Het is net of mijn moeder dit tegen me zegt. In de eerste plaats is zij mijn moeder van 93, daarnaast nog een heleboel meer. Onder dat ‘heleboel meer' valt: zij heeft ook dementie.
Waarom is het belangrijk om te weten of iemand met licht verstandelijke beperkingen (LVB) ook dementie heeft? En wat zijn handige hulpmiddelen voor de herkenning hiervan?