Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Intens leed. Dementie en zorgen voor anderen

Tijdens mijn poli-werkzaamheden valt mijn oog op een consult aan ons, consultatief geriatrieverpleegkundigen. Ik lees het dossier en val van de ene verbazing in de andere. Een man, die bij ons is opgenomen, werd ernstig vervuild door de brandweer uit zijn huis gehaald.
Foto: Vincent Boon
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12428-023-1611-0/MediaObjects/12428_2023_1611_Fig1_HTML.jpg
De man woonde samen met zijn echtgenote die claimde goed voor hem te zorgen. Ik merk dat ik gelijk een oordeel klaar heb, maar ik lees verder… Geen sociaal netwerk! Niemand keek om naar deze mensen op hoge leeftijd. Het echtpaar heeft geen kinderen, geen verdere familie, geen vrienden en geen oplettende buren. Zij waren hun gehele leven al erg op zichzelf, en op deze hoge leeftijd betekende dit dat ze een geïsoleerd leven leidden. Omdat ze bij niemand goed in beeld waren, werd de achteruitgang van beide ook niet gesignaleerd.

De man is in dusdanige toestand dat er een Veilig Thuis-melding wordt gedaan wegens oudermishandeling/verwaarlozing. Normaal denken we dan dat er moedwillig leed aangedaan is aan de betrokkene, maar in dit geval gaat het om ontspoorde zorg. Omdat er bij zo’n melding openheid is naar alle partijen toe, wordt er ook met mevrouw gesproken. In dat gesprek komt ze verward over. Ze heeft het overzicht niet meer en is niet in staat haar eigen regie te voeren. Laat staan dat ze nog goed in staat is om voor haar man de juiste zorg te leveren. Mevrouw denkt zelf dat alles nog prima gaat, maar het gesprek laat toch echt iets anders zien. Mogelijk is er sprake van dementie, maar dit is nooit door iemand gesignaleerd. Ze heeft daarom nooit de hulp gekregen die zij nodig had. En dus ook niet de hulp die zij nodig had om voor haar man te kunnen blijven zorgen. Ze heeft naar eer en geweten zo goed mogelijk voor haar man gezorgd, met alle ernstige gevolgen van dien. Dit soort intens leed achter de voordeur zien we steeds vaker. Ik maak mij hier grote zorgen over. Hoe krijgen wij deze groep kwetsbare mensen in beeld, zodat wij ook hen tijdig kunnen voorzien van de juiste zorg?

Mirjam Foekema 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.