Jeffrey Brouwers (33) werkt als ICT'er bij een Haagse zorgorganisatie. 'Ik zie mijzelf niet als een echte ICT'er, maar meer als iemand die tussen de ICT en de zorg in staat', zegt hij.
Werken in de ICT-sector wordt regelmatig geassocieerd met ‘ingewikkeld’, ‘ondoorzichtig’ en ‘echt iets voor nerds’. Deze stereotypen zijn herkenbaar voor de gemiddelde lezer van Denkbeeld, die er meestal voor koos om ‘met mensen te werken’, in tegenstelling tot (weer een stereotype) de ICT’er die de hele dag achter één of liefst meerdere beeldschermen zit – bezig met ondoorgrondelijke programma’s en misschien ook wel met die gevaarlijke algoritmes, waar de laatste tijd zoveel aandacht naar uitgaat. Denkbeeld acht de tijd rijp om deze beeldvorming aan te pakken en de ICT’er in de zorg de credits te geven die hij/zij verdient. Deze ICT’er levert namelijk een wezenlijke bijdrage aan goede ouderenzorg, onder andere voor cliënten met dementie.
Ik spreek met Jeffrey Brouwers, die al 12,5 jaar voor zorgorganisatie Respect in Den Haag werkt. Directe aanleiding voor mijn contact met Jeffrey is een van de folders van deze zorggroep, waarin het project ‘beeldzorg’ wordt uiteengezet. Bewoners en/of mantelzorgers kunnen gebruik maken van speciaal aangepaste (vereenvoudigde) tablets om contact met elkaar en met de zorg te onderhouden. Jeffrey is niet degene die dit implementeerde, maar hij houdt zich wel bezig met het onderhoud ervan. Zijn er voldoende deelnemers, functioneert alles in de praktijk, en wat vinden de collega’s in de zorg van het systeem?
Veelzijdig
Hoe kwam Jeffrey in de zorg terecht? ‘Vanuit mijn mbo-ICT-opleiding liep ik stage bij Respect. Ik vond het zo leuk dat ik ben gebleven. Het was met name het relatief kleine, goed samenwerkende team wat me bij Respect zo aantrok. Het werk blijft ook heel veelzijdig: de ene keer zijn we bezig met een toetsenbordprobleempje, de andere keer met het implementeren van bijvoorbeeld een nieuwe applicatie. Op dit moment zijn we druk bezig met het faciliteren van alle benodigde ICT-componenten in één van onze verpleeghuizen waar net een grote renovatie is geweest. Dit moet op tijd opgeleverd worden. Ik ben ook druk geweest met de implementatie van Medimo als project voor onze intramurale diensten. Medimo vervangt onder andere het op papier ‘aftekenen’ van toegediende medicatie. Daar is veel tijd mee gemoeid – tijd die dan niet kan worden besteed aan de zo noodzakelijke begeleiding van onder andere mensen met dementie. Daarnaast is het digitale voorschrijf- en toediensysteem gekoppeld aan het huidige elektronisch cliënten dossier (ECD). Dit zorgt er mede voor dat de ingehuurde zzp’ers hier in huis (vanwege het personeelsprobleem in de zorg) de benodigde digitale toegang snel ontvangen.’
‘Floorwalken’
‘Ik ben me sterk bewust van onze verantwoordelijkheid om alle zorgcollega’s goed mee te nemen in het werken met al die digitale systemen. Zo is de afdeling ICT tijdens projecten ook steeds meer aan het ‘floorwalken’. In goed Nederlands: regelmatig aanwezig zijn op de werkvloer om mensen gevraagd en ongevraagd met raad en daad bij te staan. Dat is een groot succes, omdat we op deze manier de kloof dichten die er toch vaak is tussen mensen in de zorg en de afdeling ICT. We krijgen veel positieve feedback hierover van de collega’s! Ik zie mijzelf ook niet als een echte ICT’er, maar meer als iemand die tussen de ICT en de zorg in staat. Daar ben ik wel blij mee, dat mijn werk echt impact heeft op de kwaliteit van zorg!’