Dementievisie magazine nr. 2, 2024

    Een illusie? Waarom deur- en muurstickers geen goed idee zijn| Thomas van der Meer maakt zich hard voor meer waardering voor de ouderenzorg| De ‘strijd’ tegen dementie? Een cultuursensitieve blik op metaforen| De meerwaarde van preventief huisbezoek aan mensen met een migratieachtergrond| Het Vergeten Café, een plek voor jongeren met een ouder met dementie| Minder zitten, minder dementie?| Willem Eikelboom pleit voor meer aandacht voor gedragsveranderingen bij alzheimer| Zorg- en hulpverlening bij jonge mensen met dementie

    Redactioneel Complex

    Het blijft gelukkig uitzonderlijk, maar onlangs bereikte me toch nog eens een horrorverhaal.

    afbeelding van Charlaine

    Keuzevak ‘Ik ben soms voor de helft psycholoog’

    Charlaine van Wilgenburg is schoonheidsspecialiste en medisch pedicure. Ze behandelt mensen met dementie zowel thuis als op kleinschalige woonzorglocaties. Waarom koos ze voor dit vak en wat maakt de voetzorg voor mensen met dementie voor haar zo speciaal?

    Een illusie? Waarom het gebruik van deur- en muurstickers geen goed idee is

    Van een grasveld met koeien tot een uitpuilende boekenkast: in verpleeghuizen worden steeds vaker stickers met nepafbeeldingen op muren en deuren geplakt. Het ziet er gezellig uit, maar zorgt bij mensen met dementie voor nóg meer verwarring, vinden specialist ouderengeneeskunde Betty Birkenhäger en klinisch neuropsycholoog Jeroen Kok.

    Saida el Moussati

    De meerwaarde van preventief huisbezoek aan mensen met een migratieachtergrond

    Preventieve huisbezoeken aan ouderen met een migratieachtergrond leiden tot betere samenwerking en betere zorg. Saida el Moussati, teamleider en verpleegkundige bij Kleurrijk Zorg, bezoekt ouderen met dementie en een Syrische of Marokkaanse achtergrond in Utrecht.

    Groepsfoto van de jongerengroep van het Vergeten Café. Staand, van links naar rechts: Athalia Groeneveld, Harmen Wolters, Lyonne Jacobsen, Gerlieke Schaap. Zittend, van links naar rechts: Joost de Kleuver, Ymke Wilgenburg en Janne Wilgenburg

    Het Vergeten Café, een plek voor jongeren met een ouder met dementie

    Een plek om lotgenoten te ontmoeten is ontzettend belangrijk voor de naasten van mensen met dementie. Dat geldt ook voor de kinderen van jonge mensen met dementie. In de omgeving Ede/Bennekom kunnen zij naar het Vergeten Café.

    Thomas van der Meer

    Thomas van der Meer maakt zich hard voor meer waardering voor de ouderenzorg

    Eind vorig jaar ging DementieVisie-redacteur Peter Bakens langs bij verpleegkundige en schrijver Thomas van der Meer (1986), vooral bekend vanwege zijn prachtig geschreven columns in de Volkskrant. Ze spraken over Thomas' visie op het werk als verpleegkundige, over het gebrek aan waardering voor de ouderenzorg en over zijn nieuwe boek, dat dit jaar verschijnt.

    Willem Eikelboom

    Meer dan vergeetachtigheid

    Willem Eikelboom won in 2023 de proefschriftprijs van Alzheimer Nederland met zijn proefschrift over neuropsychiatrische symptomen bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Willem geeft een samenvatting van zijn onderzoek, gaat in op de meest lastige vraag die hem werd gesteld tijdens zijn verdediging en geeft concrete tips voor de praktijk.

    De ‘strijd’ tegen dementie?

    In het Nederlands wordt vaak over dementie gesproken met krachtige beeldspraken als “opgaan in de mist”, of “in je hersenen verdwalen”. Maar de meeste metaforen zijn sterk cultureel bepaald. Hoe denken en praten mensen met een migratieachtergrond over dementie en welke metaforen gebruiken zij daarbij?

    Minder zitten, minder dementie?

    We weten allang dat meer bewegen goed is voor de gezondheid. Het is goed voor hart, bloedvaten en hersenen. En wat goed is voor de hersenen, kan uiteindelijk ook de kans op dementie verkleinen. Daarom richten we het vizier ook maar eens op de tegenhanger van meer bewegen: te veel zitten. Wanneer meer bewegen goed is voor de gezondheid van de hersenen, zou te veel zitten dan slecht zijn?

    Uit het hart ‘Ik ben bang voor het afglijden’

    Maarten vertelt aan DementieVisie-redacteur Lies Orthmann dat hij het moeilijk vindt om te accepteren dat hij niet meer alles kan.

    afbeelding van Marco Blom

    Mag ik even – Vriendelijk en kwetsbaar

    Delft, zaterdagochtend. Ik parkeer mijn auto aan de rand van het centrum. Als ik om de auto heen loop, gaat de voordeur van klein grachtenpandje open.

    Voor het hele gezin – Zorg en hulpverlening bij jonge mensen met dementie

    Jonge mensen met dementie en hun naasten ervaren nog te vaak dat het zorgaanbod niet aansluit bij hun behoeftes. Tegelijkertijd merken hulpverleners dat de zorg die ze bieden aan deze doelgroep afwijkt van de zorg voor ouderen met dementie, wat voor uitdagingen zorgt. Hoe kan je de zorg voor jonge mensen met dementie verbeteren en de werkbelasting bij jezelf verlichten? Geriant komt met aanbevelingen.

    Mantelzorgen ‘De moeilijkste casus die ik ooit heb meegemaakt’

    Halverwege het interview schiet Annette vol. De trigger is mijn verzuchting dat dementie een ‘rotziekte' is - al gebruikte ik een wat minder geciviliseerde term. Tot dan toe spreekt ze als gepokt en gemazeld paramedicus over de situatie bij haar ouders thuis.

    Column Jobs Tijding – Zestig

    De corpulente zorgverlener werd 60 jaar. Hij voelde zich feestelijk en toch ook weer niet.

    Getal 5

    Dementienieuws

    Nederlandse onderzoekers ontdekten dat er vijf soorten alzheimer bestaan.