Kort Nieuws
Breinspoken.nl
Valpreventie
Goede samenwerking
De toekomst is grijs
Van eind november tot en met het voorjaar van 2024 staat Omroep MAX in het teken van één van de grootste uitdagingen van ons land: de vergrijzing. Het crossmediale project De Toekomst is Grijs ging op maandag 27 november jl. van start met een zevendelige podcastserie voor NPO Radio 1. Vanaf februari 2024 volgt er een tv-serie en een debat, die beiden te zien zijn op NPO 2. In het project onderzoekt MAX de effecten van een kantelende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? En wat kunnen we doen om deze grijze golf te doorstaan? MAX brengt, samen met het publiek, initiatieven in kaart, spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Meer informatie op www.detoekomstisgrijs.nl.
Technologische toepassingen
Te weinig begrip
Slechts 63 procent van de werkende mantelzorgers ervaart begrip van de werkgever. Dit is één van de resultaten van de Dementiemonitor Mantelzorg, een onderzoek van Alzheimer Nederland en onderzoeksbureau Nivel. Alzheimer Nederland hoort regelmatig van werkende mantelzorgers dat zij zich vaker ziek melden of besluiten te stoppen met hun baan. Dit was de aanleiding van dit onderzoek. Van de 4.190 ondervraagde mantelzorgers van mensen met dementie had 48% een betaalde baan. Zij zorgen gemiddeld 15 uur per week voor hun naaste met dementie. Dit is flink hoger dan de belasting van de gemiddelde mantelzorger, die 7,4 uur per week zorgt. Je zou dus kunnen zeggen dat werkende mantelzorgers een dubbele baan hebben. Zowel voor werkende als niet-werkende mantelzorgers is de casemanager de meest noodzakelijke vorm van ondersteuning, zo blijkt uit het onderzoek. Lees meer over het onderzoek op www.alzheimer-nederland.nl/dementiemonitor.
Boeken
Waarom Greet zoveel vergeet
Kinderen die met dementie in aanraking komen, hebben ook behoefte aan en recht op de juiste informatie, vond Eva Van der Linden. Ze werkt bijna zeventien jaar in een woonzorgcentrum en is daarnaast ook auteur. Haar nieuwste boek is een lees- en werkboek over dementie waarmee kind en volwassene samen op een laagdrempelige manier aan de slag kunnen. Je vindt in het boek een voorlees-/samenleesverhaal, enkele gespreksvragen per hoofdstuk, uitspraken van kinderen, ruimte voor creatieve verwerking en veel uitleg en tips van Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) en Josine van der Poel (Alzheimer Nederland). Geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Samen op reis in de camper
Heb ik wel dementie?
Suus Joosten (72) heeft Lewy Body dementie. Ze vertelt erover aan hoofdredacteur Hugo van Waarde
‘Toen mijn dochter merkte dat ik mijn hand uitstak wanneer ik met de auto rechtsaf sloeg, begon ze zich zorgen te maken. Ook het schakelen ging niet meer zo goed. Lopen ging ook steeds slechter en ik had hallucinaties; ik zag dingen die er niet waren. De huisarts stuurde me door naar de neuroloog in het ziekenhuis. Daar kreeg ik testen, moest ik de weg zoeken in een dierentuin. Met Google Maps gaat dat nog wel, maar wanneer ik hoor dat ik twee keer linksaf en dan rechtsaf moet, lukte dat me niet. Nog steeds niet trouwens. Uiteindelijk kreeg ik te horen dat ik Lewy Body dementie heb.