Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleinbeeld

Beeld: Leo De Bock

Kort Nieuws

Ode aan de liefde

In september te zien via het filmplatform Cinetree: Amour, het meesterwerk van Michael Haneke over de onvoorwaardelijke liefde tussen een echtpaar dat al zestig jaar samen is. Het acteerwerk is fenomenaal, maar de kracht van deze film zit juist in de kleinste details. Haneke won onder andere een Oscar, Gouden Palm, Golden Globe en twee BAFTA’s voor deze film. Ga naar www.​cinetree.​nl.

Geheugenpolidag

De snelle groei van het aantal ouderen met dementie stelt ook de geheugenpoli voor dilemma’s. Zoals: hoe werk je optimaal samen binnen de geheugenpoli en in het netwerk daaromheen en hoe geef je zinvol invulling aan het werk op de poli zonder jezelf voorbij te lopen? Deze en andere dilemma’s komen aan bod tijdens het achtste congres van het Nederlands Geheugenpoli Netwerk (NGN) op 7 november a.s. in Jaarbeurs Utrecht. Kijk op www.​geheugenpolidag.​nl.

Oude dag

Ruim tachtig procent van alle Nederlanders heeft nog niets concreets geregeld voor hun oude dag en de zorg die ze dan nodig hebben. Dat blijkt uit landelijk publieksonderzoek van branchevereniging ActiZ. Meer dan de helft van de Nederlanders praat ook nooit met anderen over hun eigen oude dag. Vooral 50-plussers vertonen uitstelgedrag. Lees meer op www.​actiz.​nl/​nederland-niet-voorbereid-op-eigen-oude-dag.

Extra handen

Bibiche, Linda, Iman en Marco, vier uitkeringsgerechtigden, laten zich omscholen tot medewerkers in de zorg. Ze beginnen enthousiast, maar wat doen ze als ze eenmaal geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid van ons zorgsysteem? Geven ze op, zoals velen voor en met hen, of herpakken ze zichzelf en gaan ze door? Het omscholingstraject van de vier is te volgen in de 2Doc-documentaire Extra handen, die in opdracht van Omroep MAX is gemaakt. Te zien via www.​2doc.​nl/​documentaires/​2023/​07/​extra-handen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12428-023-1588-8/MediaObjects/12428_2023_1588_Fig1_HTML.jpg
Bron en beeld: Omroep MAX

Collegiale ondersteuning

De emoties bij cliënten en mantelzorgers kunnen soms hoog oplopen en als zorgmedewerker krijg je dat wel eens over je heen. Ook heb je in de ouderenzorg regelmatig te maken met cliënten die overlijden. Het doel van AMOUR (Actieonderzoek Mentale Ondersteuning oUderenzoRg), een project van zorgorganisatie ActiVite en gefinancierd door ZonMw, is om de mentale vitaliteit van werkenden te verbeteren. Dit jaar voert ActiVite een pilot uit om collegiale opvang als mentale ondersteuning bij heftige situaties op te zetten. Uit andere onderzoeken blijkt namelijk dat collegiale opvang aan zorgverleners een effectieve manier van mentale hulpverlening is. Meer over het project op www.​zonmw.​nl/​nl/​artikel/​versterken-mentale-vitaliteit-zorgwerknemers-door-collegiale-ondersteuning.
Bron: ZonMw

Ik, Jij, Samen MENS

Van 7 augustus tot 27 oktober is de bijzondere fototentoonstelling Ik, Jij, Samen MENS te bezoeken bij Cera (Muntstraat 1, Leuven). Hierin toont fotograaf Leo De Bock wat mensen met dementie nog wél kunnen en dat ze volwaardige ménsen zijn. De Bock liet de keuze van de tentoongestelde foto’s over aan Cera, die de tentoonstelling in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen organiseert. Als financiële coöperatie steunt Cera projecten die inzetten op sterktes, talenten en mogelijkheden van mensen vanuit een sterke visie op het gebied van persoonsgerichte zorg. De expo is op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag te bezoeken van 10 tot 17 uur.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12428-023-1588-8/MediaObjects/12428_2023_1588_Fig2_HTML.jpg
Bron: Cera Beeld: Leo De Bock

Boeken

Over ouder worden

Vitaal ouder worden is zo gek nog niet is het resultaat van het werk van Ester Bertholet als specialist ouderengeneeskunde. De honderden gesprekken in haar praktijk, de presentaties in wijkcentra en bibliotheken: alles valt samen in dit handboek voor 55-plussers, waarin preventie, medische klachten, medicatie en zingeving centraal staan. Bertholet kreeg medewerking van 170 ouderen, die vragen beantwoordden en zelf onderwerpen aandroegen, zoals mobiliteit, sociale contacten, eenzaamheid, seksualiteit en reflectie op het leven. Ook betrok Bertholet zestig collega-artsen, variërend van een cardioloog tot een ergotherapeut. Het resultaat is een boek dat inzicht, inspiratie en oplossingen biedt voor iedereen die geïnteresseerd is in ‘ouder worden’, van ouderen zelf tot mantelzorgers en zorgprofessionals.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12428-023-1588-8/MediaObjects/12428_2023_1588_Fig3_HTML.jpg
Ester Bertholet, Vitaal ouder worden is zo gek nog niet. De complete gids om gezond te blijven (2023) Scriptum, 303 pagina’s, € 35,00

Vernieuwde website Zorg voor Beter

De website van kennisplein Zorg voor Beter is vernieuwd. Alle 24 thema’s van Zorg voor Beter zijn opnieuw ingedeeld en elk (deel)onderwerp is zoveel mogelijk voorzien van bijpassende tips en tools. Ook is de zoekbalk prominent op de homepage te vinden, zodat je gericht kunt zoeken naar een antwoord op je vraag. De zoekresultaten zijn vervolgens te sorteren en te filteren, zodat je sneller vindt wat je zoekt. Op de homepage vind je ook nieuws en verhalen uit de praktijk. Dementie is één van de 24 thema’s op Zorg voor Beter. Binnen dit thema vind je op het online kennisplein informatie over diagnose, zorg en begeleiding, onbegrepen gedrag, persoonsgerichte zorg, laatste levensfase, scholing, richtlijnen, tools, tips, praktijkvoorbeelden en nog veel meer. Kijk op www.​zorgvoorbeter.​nl.
Bron: Vilans

Jong ontmoet oud

In het tijdschrift Kinderopvang Totaal stond onlangs een artikel over Arthis, een nieuwe kinderopvangorganisatue die midden in de coronacrisis de deuren opende op twee locaties: Helmond en Lieshout. Hoe zet je jezelf dan op de kaart? Arthis koos voor een maatschappelijke samenwerking. Op loopafstand van de locatie in Lieshout staat een verzorgingshuis dat zorg biedt aan ouderen met dementie en ouderen met een lichamelijke beperking. Het bleek een schot in de roos. Susanne Hakvoort, leidinggevende van de Arthis-locatie in Lieshout, vertelt in Kinderopvang Totaal: ‘Wij voelen niet alleen dat we veel voor de ouderen kunnen betekenen; zij betekenen op hun beurt ook veel voor ons, voor de kinderen. Het is bijzonder hoe gemakkelijk kinderen de connectie maken met ouderen met dementie. Alsof zij elkaar in zekere zin aanvoelen, begrijpen. Deze mensen leven helemaal op wanneer er kinderen in de buurt zijn. Dat is prachtig om te zien.’ In Nederland bestaan meer soortgelijke initiatieven. Eén daarvan is het project Jong adopteert Oud van het Alzheimer Centrum Limburg, waarover je meer leest vanaf pagina 12 van deze editie van Denkbeeld. Hierin gaan basisschoolleerlingen van groep 7 en/of 8 in kleine groepjes op bezoek bij mensen met dementie in een zorginstelling. Ook dat blijkt een groot succes voor jong én oud.
Bron: Kinderopvang Totaal
Samenstelling: Dieuwke de Boer. Met medewerking van Macella Strauss en Cynthia Hofman. Heb je een interessant nieuwtje voor deze rubriek: denkbeeld@bsl.nl.

Op geheel eigen wijze

Jelle (81)

bezoekt de poli Geriatrie tijdens het verpleegkundig spreekuur voor een nazorggesprek. Hij vertelt redacteur Mirjam Foekema over hoe hij zich met een recente diagnose dementie voorbereidt op de toekomst.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12428-023-1588-8/MediaObjects/12428_2023_1588_Fig4_HTML.jpg
Jelle had al een tijdje niet noemenswaardige geheugenklachten. In de hoop dat er iets met medicatie mogelijk zou zijn, bezocht hij de poli Geriatrie. Helaas kreeg hij een diagnose dementie waarbij medicatie geen optie bleek te zijn. Maar op dit moment gaat alles relatief goed. Jelle kan nog nadenken over de uitdagingen die hem te wachten staan als zijn dementie verder voortschrijdt. Voor sommige dingen heeft hij al een oplossing gevonden. Hij vertelt hierover tijdens het spreekuur.
‘Mijn vrouw Inge en ik hebben altijd een opleidingspraktijk voor sportmassage gehad. Tot niet zo heel lang geleden leverde ik nog regelmatig kopij voor het sportmassage magazine. Zowel voor de praktijk als privé was bij ons altijd de verdeling dat ik verantwoordelijk ben voor alle digitale klussen. Dit is geen bewuste afspraak, maar in de loop der jaren zo gegroeid. Inge hield zich daar altijd buiten. Maar door de diagnose wordt alles anders.
Als we naar de toekomst kijken, zal ik deze digitale administratie mogelijk niet meer kunnen doen en zal mijn vrouw dit moeten gaan overnemen. Ik ben begonnen met het met de hand uitschrijven van gebruiksaanwijzingen voor alle programma’s die ik gebruik. Het begint met een gebruikersnaam en een wachtwoord, maar ook met printscreens voor hoe je inlogt. Dat is voor mij fijn als ik het door mijn dementie allemaal niet meer zo goed weet. Hopelijk snap ik dan nog wel mijn eigen handgeschreven gebruiksaanwijzing. Hierdoor ben ik misschien in staat deze dingen langer te blijven doen. Voor Inge is het fijn dat alles op papier staat en simpel te leren is. Voor haar is dit een laagdrempelige overstap naar het overnemen van deze dingen als het mij niet meer lukt. Ik wil het bewust met de hand schrijven omdat daarvan bewezen is dat je daar het meeste van leert. Ik hoop dat het misschien ook helpt om mijn achteruitgang te vertragen of verder vooruit te schuiven.
Een diagnose dementie is niet leuk, maar we gaan zeker niet bij de pakken neerzitten! We plukken de dag zolang dit nog kan.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.