Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mag ik even? Ruzie???

Op een afdeling van een Nederlands ziekenhuis ontstond onlangs een handgemeen tussen een 81-jarige patiënte en een 78-jarige patiënte. De 78-jarige zou in het bed van de 81-jarige hebben gelegen, wat de 81-jarige niet accepteerde. De 78-jarige patiënte viel door het handgemeen dat daarop ontstond en overleed aan de gevolgen daarvan. De 81-jarige patiënte is vervolgens gearresteerd.
Foto: Vincent Boon
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12428-023-1531-z/MediaObjects/12428_2023_1531_Fig1_HTML.jpg
De feiten zijn maar beperkt beschreven in het online nieuwsbericht, waardoor er geen goed beeld van de gehele situatie ontstaat. Dat laat veel ruimte voor eigen invulling. En dat wordt op social media dan ook flink gedaan. Met name de 81-jarige vrouw wordt al veroordeeld voor de rechter de kans heeft gekregen om dit te doen. De reacties variëren van ‘ze had haar handen thuis moeten houden’ tot ‘een gevangenisstraf zou op zijn plaats zijn’. Serieus? Op basis van deze zeer beperkt beschikbare feiten?
Wat als er had gestaan dat beide dames een vorm van dementie hadden? Dat ze misschien wel delirant waren omdat zij de verandering van omgeving bij een ziekenhuisopname moeilijk vonden? Misschien vergiste de 81-jarige vrouw zich in de zaal en in het bed. Alles lijkt immers op elkaar in een ziekenhuis. Dan lag de 78-jarige vrouw gewoon in het goede bed! En wat als de 78-jarige zich vergiste? Is de reactie van de 81-jarige patiënte dan wel terecht en niet te overdreven? Wat had ze dan moeten doen? Wat had u gedaan als u in deze situatie terecht was gekomen?
Misschien vonden beide dames, ieder op hun eigen manier, het heel lastig om met een ziekenhuisopname om te gaan. Bijvoorbeeld omdat hun flexibiliteit door hun leeftijd of door hun mogelijke dementie te wensen overliet. Situaties als deze zijn triest voor alle betrokkenen, of ze nu dementie hebben of niet. Bovendien had dit ook zomaar op andere afdelingen of in een ander ziekenhuis kunnen gebeuren. In plaats van (ver)oordelen kunnen we beter op een positieve manier met elkaar de discussie voeren over hoe we deze zeer kwetsbare doelgroep op een warme manier en zonder (voor)oordelen kunnen begeleiden tijdens een ziekenhuisopname!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.