Maatschappelijke daginvulling voor mensen met dementie| Delier in het ziekenhuis| Spanningen voorkomen tussen betrokken familie en de wijkverpleging| Een nieuwe kijk op ondersteunende technologie bij dementie| Renate Verkaik koos na twintig jaar onderzoek en beleid voor verpleegkunde| Passende ondersteuning voor mantelzorgers bij dementie op jonge leeftijd
Mijn moeder heeft dementie. En ze gaat het tijdige met het eeuwige verwisselen. Op de uitdrukkelijke voorwaarde dat ze dat binnen zes maanden doet, krijgt ze 24-uurs thuiszorg. Dat is immers duur. Die zorg houdt haar uit het verpleeghuis. Een plek waar ze nadrukkelijk niet wil zijn.
Op een afdeling van een Nederlands ziekenhuis ontstond onlangs een handgemeen tussen een 81-jarige patiënte en een 78-jarige patiënte. De 78-jarige zou in het bed van de 81-jarige hebben gelegen, wat de 81-jarige niet accepteerde. De 78-jarige patiënte viel door het handgemeen dat daarop ontstond en overleed aan de gevolgen daarvan. De 81-jarige patiënte is vervolgens gearresteerd.
Gré Korver (96) is opgenomen in het ziekenhuis na een val thuis. Zij vertelt redacteur Mirjam Foekema wat haar overkwam tijdens haar opname.
Natuurlijk wist ik het, maar toch nog onverwacht zit ik in de levensfase waarin veel van mijn vrienden en familieleden op leeftijd zijn gekomen. Eén van de eerste signalen bestond uit een stortvloed aan foto's en video's van kleinkinderen die mij via WhatsApp bereikte. De suggestie dat het wel wat minder kon met die foto's bleek gevoelig te liggen, blijkbaar beschouwen grootouders dat als kritiek op hun kindskinderen. Ook de inhoud van onze gesprekken is veranderd.
Wim Kluter kwam in 1984, tijdens zijn studie tandheelkunde, in aanraking met mondzorg voor ouderen. Op dat moment had vrijwel iedere oudere nog een kunstgebit, maar zijn docent vond het belangrijk om het behoud van tanden te gaan ondersteunen. Momenteel geldt Wim als een autoriteit in de geriatrische tandheelkunde.
Marian (60) uit Asten zorgt voor oud-collega en vriendin Corrie (71), die de ziekte van Alzheimer heeft. 'We zijn erg op elkaar gesteld. Als ik aankom krijg ik altijd een grote glimlach.'
Regelmatig verschijnen er berichten over zorgmedewerkers die teleurgesteld het vak verlaten. Gelukkig is het tegenovergestelde ook het geval. En soms is er iemand die binnen het werkveld van de zorg zelf een verrassende carrièreswitch maakt. Zo iemand is Denkbeeld-redacteur Renate Verkaik. Na twintig jaar besloot zij haar baan als senior onderzoeker bij het Nivel in te ruilen voor de opleiding tot verpleegkundige. Hoe kwam ze tot deze stap? En hoe bevalt het haar tot nu toe?
Stichting Naburen is eind vorig jaar tijdens het Nursing Dementiecongres onderscheiden met de Denkbeeldprijs Dementiezorg 2022. De jury was lovend over deze maatschappelijke daginvulling voor mensen met dementie. Een goede reden voor Denkbeeld-hoofdredacteur Hugo van Waarde om eens een kijkje te nemen bij één van hun projecten in Den Dolder.
De meeste mensen met dementie wonen thuis, alleen of samen met familie. Bij alleenwonende mensen met dementie is de familie gelukkig vaak nauw betrokken. Dat is altijd in het belang van de cliënt, maar de samenwerking met de wijkverpleging kan soms weleens ingewikkeld worden. Hoe voorkom je dat de spanningen (te) hoog oplopen?
De Erkenningscommissie Ouderenzorg van Vilans heeft onlangs de interventie Namaste Familieprogramma erkend als 'goed onderbouwd'. Daarmee is het zorgprogramma opgenomen in de Databank Erkende Interventies van Vilans.
Ieder mens is anders. Waar de één zich vrijwel nooit ergens druk om maakt, staat de ander continu stijf van de stress. En waar de één het liefst altijd onder de mensen is, vindt de ander het prettiger om alleen te zijn. In hoeverre zijn die individuele persoonlijkheidsverschillen van invloed op de kans om later dementie te krijgen?
Een delier, of acute verwardheid, is een terugkerend onderwerp binnen de ouderengeneeskunde en bij mensen met dementie. Het is een lastige diagnose om te stellen, met een langere opnameduur, meer complicaties en een grotere kans op overlijden tot gevolg. Hoog tijd om aandacht te besteden aan herkenning, diagnostiek en behandeling van een delier in het ziekenhuis.
Naar schatting hebben 8.000 tot 10.000 Nederlanders Korsakov, maar slechts 1.500 van hen zijn officieel gediagnosticeerd. Martin is één van hen. Denkbeeld-redacteur Peter Bakens ging bij hem langs in Den Haag.
In Nederland zijn er 14.000 tot 17.000 mensen met dementie op jonge leeftijd. Kenmerkend hiervoor is dat de eerste symptomen voor het 65e levensjaar ontstaan. Dit heeft niet alleen veel impact op degene met dementie, maar ook op zijn of haar naasten. Een online aanpak lijkt veelbelovend en kan deels voorzien in de specifieke informatie- en ondersteuningsbehoeften van deze bijzondere groep mantelzorgers.
De meeste technologische innovaties voor mensen met dementie zijn gericht op het compenseren van functionele achteruitgang en het oplossen van medische problemen. Het concept van warme technologie richt zich juist op wat mensen met dementie nog wél kunnen. Maar wat is het precies?