Cultuurspecifieke zorg
Het succes van een dagbesteding voor vrouwen met een Turkse achtergrond
DementieVisie-redacteur Lies Orthmann ontmoet Seyma Alp (28) bij Medina van Axioncontinu, een dagbesteding voor vrouwen met een Turkse achtergrond, en spreekt met haar over de succesformule.
Zoek de mensen op!
In Vlaanderen staat de ontmoetingsplek voor mensen met dementie en hun naasten bekend onder de naam Praatcafé Dementie. Ook in Borgerhout, een van de meest kleurrijke districten van Antwerpen, is er een te vinden. DementieVisie-hoofdredacteur Hugo van Waarde nam er een kijkje en sprak met Malika El-Jafoufi, die het café heeft opgezet.
De meerwaarde van preventief huisbezoek aan mensen met een migratieachtergrond
Preventieve huisbezoeken aan ouderen met een migratieachtergrond leiden tot betere samenwerking en betere zorg. Saida el Moussati, teamleider en verpleegkundige bij Kleurrijk Zorg, bezoekt ouderen met dementie en een Syrische of Marokkaanse achtergrond in Utrecht.
De ‘strijd’ tegen dementie?
In het Nederlands wordt vaak over dementie gesproken met krachtige beeldspraken als “opgaan in de mist”, of “in je hersenen verdwalen”. Maar de meeste metaforen zijn sterk cultureel bepaald. Hoe denken en praten mensen met een migratieachtergrond over dementie en welke metaforen gebruiken zij daarbij?
‘Durf te dromen en te doen’. Sevilay Luiken-Dalli over de lange weg naar cultuursensitieve zorg
Vanuit haar eigen ervaring als dochter van de eerste generatie gastarbeiders zag Sevilay Luiken-Dalli de behoefte om waardig oud te kunnen worden. En dus begon ze met IMEAN Care, de eerste dagbesteding voor ouderen met een migratieachtergrond in Almelo.
Niet lullen maar samen poetsen. Bereiken en ondersteunen van oudere migranten met geheugenproblemen of dementie
In Rotterdam is een werkwijze ontwikkeld waardoor betrokken partijen oudere migranten met geheugenproblemen of dementie en hun naasten beter bereiken en passende hulp kunnen bieden. Hoe ziet deze aanpak eruit?
Mantelzorg in multicultureel perspectief
Mantelzorgers met een migratieachtergrond zijn vaker overbelast. Menal Ahmad, cultureel antropoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, onderzocht hoe dit komt en welke ondersteuning zij nodig hebben. Haar boodschap: extra aandacht en begeleiding van zorgverleners die te maken krijgen met ouderen met dementie met een migratieachtergrond is erg noodzakelijk.