Gedrag
Dementie, long-COVID en stress
‘Bij sommige vormen van dementie is het mechanisme om het stressresponssysteem uit te zetten stuk en staat het ook de hele tijd aan', zegt ouderenpsycholoog Frans Hoogeveen. Jennifer van den Broeke spreekt hem omdat ze meer wil weten over het stressresponssysteem en dementie. Haar interesse is gewekt om een persoonlijke reden: ook haar stressresponssysteem werkte een tijdlang niet goed.
Alles voor een gezonde glimlach
Uit meer dan dertig jaar ervaring als psycholoog voor mensen met dementie in verpleeghuizen weet Frans Hoogeveen dat mondzorg een lastig dossier is. Reden genoeg om af te reizen naar het terrein van de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, waar het kantoor van Vitadent is gevestigd. Hoogeveen sprak er met oprichter en tandarts Wim van der Torre en kwaliteitsadviseur Celine de Roode.
Benoem het eerlijk!
In het aprilnummer van DementieVisie stond het artikel ‘Een illusie' van Jeroen Kok en Betty Birkenhäger, over stickers met nepafbeeldingen op deuren en muren. Als verpleegkundige en gepromoveerd cognitief psycholoog las ik het artikel met grote interesse, maar er moet me wel iets van het hart.
We zijn zelf het medicijn
Een gezonde leefstijl heeft een beschermende werking voor de hersengezondheid, blijkt uit wetenschappelijke studies. Wie op middelbare leeftijd stappen zet naar een gezondere leefstijl, verkleint de kans op dementie zo veel als mogelijk. Helaas weten maar weinig mensen dit, omdat de vertaalslag van dit wetenschappelijke resultaat naar de praktijk achterblijft. Irene Heger en Judith Bouwmeester bespreken de eerste stappen die in Nederland zijn gezet.
Meer dan vergeetachtigheid
Willem Eikelboom won in 2023 de proefschriftprijs van Alzheimer Nederland met zijn proefschrift over neuropsychiatrische symptomen bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Willem geeft een samenvatting van zijn onderzoek, gaat in op de meest lastige vraag die hem werd gesteld tijdens zijn verdediging en geeft concrete tips voor de praktijk.
SARA: Een onmisbare collega?
Omgaan met onbegrepen gedrag blijft de grootste uitdaging voor zorgverleners van mensen met dementie, zo bleek uit recent onderzoek van Vilans. De ontwikkelaars van zorgrobot SARA zetten daarom juist in op dit gedrag.
Nog een wereld te winnen. Het herkennen van een licht verstandelijke beperking en dementie
Waarom is het belangrijk om te weten of iemand met licht verstandelijke beperkingen (LVB) ook dementie heeft? En wat zijn handige hulpmiddelen voor de herkenning hiervan?
Daar zit een luchtje aan. Over de kracht van geurervaringen
Herkenbare, prettige geuren kunnen helpen de zorg voor mensen met dementie te verbeteren. Maar hoe werkt de toepassing van geur in de dementiezorg en hoe ga je daar in je eigen organisatie mee aan de slag?
Delier in de thuissituatie
Een delier, of acute verwardheid, is een terugkerend onderwerp binnen de ouderengeneeskunde en mensen met dementie. In Denkbeeld 1/2023 stonden we uitgebreid stil bij een delier in het ziekenhuis. Maar wat doet een delier als je deze ontwikkelt in je eigen woonomgeving, thuis of in het verpleeghuis?
Minder stress, meer geluk. Hoe pony’s kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie
Dieren in het verpleeghuis: we zien het steeds vaker. Honden, katten, konijnen en zelfs pony's komen op bezoek bij mensen met dementie. Het is duidelijk te zien hoe zij opleven door en genieten van het contact met de dieren. Maar dieren kunnen ook worden ingezet in de begeleiding en behandeling bij dementie. Nieuw onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van pony's bij groepsgesprekken significant bijdraagt aan de kwaliteit van leven van ouderen met dementie.